Deventer

Deventer

Bezienswaardigheden in Deventer

Deventer behoort tot de vijf oudste steden van Nederland. Deventer heeft dan ook een prachtige oude binnenstad met tal van bezienswaardigheden. Deventer is grotendeels gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de IJssel. Deventer heeft verscheidene stadsparken, waaronder het worpplantsoen, het oudste stadswandelpark in Nederland. Deventer staat bekend om zijn kenmerkende koek, de Deventer Koek, hierdoor staat Deventer ook wel bekend als "de Koekstad".

Het centrum van Deventer

De oude binnenstad van Deventer bied tal van monumentale panden en objecten. Een blikvanger is de Waag, waar zich het Historisch Museum Deventer bevind.
Het middelpunt is de Brink, een marktplein omringd door bomen en terrassen. Het is het grootste marktplein in Nederland.

Kerken in Deventer

De meest bekende hiervan is de Lebuïnuskerk, een gothische 11e eeuwse kerk. De Oude Mariakerk ligt hier tegenaan. De Bergkerk, uit ca. 1200, wordt tegenwoordig gebruikt als concertruimte. Andere godsgebouwen zijn: de Broederenkerk, de Synagoge Golstraat en het Buiskensklooster, wat nu een bibliotheek is met een toegankelijke klosstertuin.

 

 

 

 

 

 


Andere bezienswaardigheden zijn, het Deventer Stadhuis, aan het Grote Kerkhof. De Proosdij, het oudste stenen woonhuis van Nederland (1130). De Bolwerksmolen en de watertoren.

Musea en Galerieen in Deventer

De twee bekendste musea in Deventer zijn het Historisch Museum en het Speelgoedmuseum. Het Kunstenlab is een expositieruimte voor moderne kunst.

Theater en Muziek in Deventer

Het Burgerweeshuis, is een poppodium met 2 bars en vier zalen. Vele bekende artiesten hebben hier opgetreden. De Deventer Schouwburg, Theater Bouwkunde en Elegast swingcafe.

Sport in Deventer

De voetbalclub Go Ahead Eagles. Het stadion van de club is "De Adelaarshorst", als een van de weinige voetbalstadions van een Nederlandse betaaldvoetbalclub ligt het nog in een woonwijk.

Recreatiepark De Scherpenhof

Bandijk 60
7396 NC Terwolde
Tel: 0900-1223344