Apeldoorn

Apeldoorn

Apeldoorn

De oudste bekende verwijzing naar Apeldoorn, dan genoemd Appoldro, dateert uit de 8e eeuw. De schikking kwam tot stand op het punt waar de oude weg van Amersfoort naar Deventer dat van Arnhem naar Zwolle kruisde. Een kaart uit 1740 verwees naar het als Appeldoorn.

Dichtbij licht het favoriete landgoed van de koninklijke familie van Nederland genoemd Paleis Het Loo (nu Het Loo). Het was oorspronkelijk een jachtslot van de hertogen van Gelderland, maar zijn huidige vorm dateert vooral uit de tijd van de toenmalige stadhouder Willem III van Engeland (1685-1686). De jongere zus van de Nederlandse Koningin, Prinses Margriet, woont in de buurt van het paleis, met haar man Pieter van Vollenhoven.

Apeldoorn was een relatief onbelangrijke plaats tot de grote bouwprojecten van de 19e eeuw en die van de periode na de Tweede Wereldoorlog. De protestantse kerk werd gerestaureerd na een brand in 1890. De rooms-katholieke Mariakerk is een rijksmonument. Apeldoorn beschikt over grote papierfabrieken, veel kantoren (Centraal Beheer, een verzekeringsmaatschappij, de Belastingdienst, het "Kadaster"). Met meer dan 80.000 mensen werkzaam in de regio, is Apeldoorn een van de belangrijkste centra van werkgelegenheid in Oost-Nederland. Apeldoorn heeft ook een aantal belangrijke onderwijsinstellingen, zoals de Saxion Hogeschool (hotel en facility management) en Nederlandse Politie Academie.

Apenheul is een dierentuin die verschillende soorten apen huisvest, sommige zijn vrij om rond te lopen. Het is gelegen aan de westelijke rand van Apeldoorn en kan gemakkelijk bereikt worden met de lokale bus 2, 3 en 5.

Er is ook een pretpark gelegen in Apeldoorn, genaamd de Koningin Juliana Toren. Het ligt vlakbij de Apenheul en ligt op de weg naar Hoog Soeren. Het heet de Koningin Juliana Toren, omdat de toren, die werd gebouwd in 1910 vernoemd werd naar Koningin Juliana.

Recreatiepark De Scherpenhof

Bandijk 60
7396 NC Terwolde
Tel: 0900-1223344